Wegvallend internet kan wel eens voorkomen en kan verschillende oorzaken hebben. Om vast te stellen wat een mogelijk oorzaak is van het probleem, willen wij een aantal dingen weten zodra je besluit een ticket bij ons aan te maken.

1. Een adres en contactgegevens
  2. Een omschrijving van het probleem (wat gebeurt er, hoe vaak, wanneer, eventuele tijdstippen)
  3. Kun je bekabeld een verbinding maken met de muuruitgang en je laptop/pc, bij voorkeer een device welke een 1Gbit/s aankan?
  4. Indien je geen bekabelde verbinding kan maken mag je punt 5 t/m 8 overslaan.
  5. Als je nummer 3 kunt uitvoeren, kun je dan op verschillende tijdstippen een speedtest doen via speedtest.net en fast.com en de screenshots/resultaten hiervan naar ons toesturen?
  6. Indien je een eigen Wi-Fi router gebruikt, wat is het merk en type? (vaak te vinden op een sticker op de router)
  7. Hoe oud is de Wi-Fi router ongeveer?
  8. Bij gebruik van wireless, welk kanaal wordt er gebruikt en is het gekozen kanaal niet teveel verstoord door omgevingsfactoren?
  9. Gebruik je een goede kabel vanuit de muuruitgang? Bij voorkeur een CAT6 kabel gebruiken.
  10. Mochten deze stappen niet leiden tot een oplossing, neem dan contact met ons op.

Hieronder lichten we de vraagstelling toe:

1. Een adres en contactgegevens.

Dit is voor ons belangrijk, omdat wij je op deze manier sneller kunnen helpen. Zodra we correcte contactgegevens hebben, kunnen onze engineers meteen het e.e.a. checken en contact met je opnemen.

2. Een omschrijving van het probleem (wat gebeurt er, hoe vaak, wanneer, eventuele tijdstippen)

Als we dit weten, kunnen we de logs nagaan in onze apparatuur om te kijken of we deze verstoringen terug kunnen vinden. Zo kunnen wij makkelijker zien wat er aan de hand is.

3. Kun je bekabeld een verbinding maken met de muuruitgang en je laptop, bij voorkeer welke een 1Gbit/s aankan.

Wij leveren sinds 01-01-2021 een maximale internetbandbreedte van 1Gbit/s. Dit houdt in dat, ten opzichte van de 100Mb/s die je had, je nu een snellere internetverbinding hebt. De apparatuur die je aansluit op de muuruitgang in je woning, moet dit wel aankunnen om een goede test te doen. Mochten de devices (Laptop, Wi-Fi router etc.) die je hebt geen 10/100/1000 ethernet adapter hebben, maar een 10/100 ethernet adapter, dan is de maximale snelheid die je kan halen 100Mb/s.

Voor een wat uitgebreidere uitleg: https://www.omnisecu.com/basic-networking/meaning-of-10-100-1000-ethernet.php

4. Als je nummer 3 kunt uitvoeren, kun je dan op verschillende tijdstippen een speedtest doen via speedtest.net en fast.com en de screenshots/resultaten hiervan naar ons toesturen?

Hieraan kunnen we zien of je de snelheid die je zou moeten kunnen halen, ook daadwerkelijk haalt.

5. Indien je geen bekabelde verbinding kan maken mag je punt 3 en 4 overslaan.

Mocht je geen bekabelde verbinding kunnen maken, niet getreurd, sla deze stappen dan over. Wij zullen altijd ons best doen om je probleem zo spoedig mogelijk op te lossen.

6. Indien je een eigen Wi-Fi router gebruikt, wat is het merk en type? (vaak te vinden op een sticker op de router)

Zodra je het merk en type aan ons doorgeeft, kunnen wij kijken naar de specificaties van de router. Ook kunnen we zien hoe deze eruit ziet en je wellicht telefonisch helpen om deze op een goede manier aan te sluiten.

7. Hoe oud is de Wi-Fi router ongeveer?

Wat wij regelmatig tegenkomen, zijn wat oudere Wi-Fi routers. Meestal hebben deze een 10/100 adapter (Zie toelichting punt 3.), maar soms hebben zo wel een 10/100/1000 ethernet adapter. Sinds kort krijgen ze dan ook echt tegen de 1000 Mbit/s om te verwerken. Dit geeft nog wel eens problemen, omdat de hardware in de routers niet opgewassen zijn tegen de hoge workload. De buffer van een router zou dus vol kunnen raken, omdat deze niet snel genoeg alle data kan verwerken. De router stuurt dan "Pause frames" richting de switchpoort in de serverruimte. Deze "Pause frames" kunnen wij zien op de poort. Zie de volgende link voor verdere toelichting:

https://kb.netapp.com/Advice_and_Troubleshooting/Data_Storage_Software/ONTAP_OS/What_is_the_potential_impact_of_PAUSE_frames_on_a_network_connection%3F

Hierbij kunnen wij twee dingen doen:

1. Wij kunnen de poort vastzetten op 100Mb/s. Dit houdt in dat je niet gebruik kan maken van de maximaal haalbare snelheid.

2. Wij kunnen je adviseren een iets nieuwere, betere Wi-Fi router aan te schaffen.¹

8. Bij gebruik van wireless, welk kanaal wordt er gebruikt en is het gekozen kanaal niet teveel verstoord door omgevingsfactoren?

Dit kan je zelf checken, door (eventueel met de handleiding van je eigen Wi-Fi router) naar de instellingen van de router te gaan en te checken op welk kanaal de 2.4GHz (en mits aanwezig ook de 5Ghz) Wi-Fi staat. Vervolgens zou je met een Wi-Fi Analyzer app, kunnen kijken hoe druk de bezetting is op die kanalen. Mocht je Wi-Fi nu op een druk kanaal staan, kan je hem zelf op een ander kanaal zetten.

9. Gebruik je een goede kabel vanuit de muuruitgang? Bij voorkeur een CAT6 kabel gebruiken.

CAT5e en CAT6 ethernet kabels kunnen theoretisch gezien allebei 1 Gbit/s aan. Alleen is de kwaliteit van het koper in een CAT6 kabel dusdanig beter, dat wij deze aanraden.

10. Mochten deze stappen niet leiden tot een oplossing, neem dan contact met ons op.

Dit kan via 0800-KENNISGLAS, helpdesk@kennisglas.nl, of door op de website een ondersteuningsticket aan te maken.

¹ Minimale specificaties die de router moet hebben om gebruik te kunnen maken van de beschikbare bandbreedte:

• 10/100/1000 Gigabit ethernet poorten
  • 2.4Ghz & 5Ghz Simultaneous Dual-band of Simultaneous Tri-band
  • 802.1AC en/of 802.1AX
  • Minimaal WPA2 beveiliging, maar WPA3 is beter.
  • Minimaal dual-core of quad-core processor (Staat in webshops vaak niet aangegeven wat voor processor erin zit)
  • Goedkoop is duurkoop, routers in de prijsklasse 50-100 zouden redelijke prestaties moeten kunnen leveren. Is niet altijd het geval. Prijsklasses erboven zouden zonder zorgen moeten werken.